Vitaminen en voedingssupplementen

Orlux eivoereivoer_orlux.htmleivoer_orlux.htmlshapeimage_1_link_0

Lorivoeding

Handvoeding

Universeelvoer

Insectenvoer

De traditionele zadenmengelingen, hoe uitgebalanceerd ook, zijn nooit in staat alle bouwstenen aan te brengen die een vogel nodig heeft voor de goede werking van alle lichaamsfuncties. Net zoals essentiële aminozuren, mineralen en sporenelementen zijn vele vitaminen in onvoldoende mate aanwezig in zaden. Bovendien zijn de vitaminen in zaden erg gevoelig voor vochtigheid, rechtstreeks zonlicht en hoge temperaturen. Na verloop van tijd is hun actieve werking dan ook gevoelig afgenomen. Het zo opgetreden vitaminetekort maakt dat belangrijke levensprocessen in het vogellichaam stilvallen. Vitaminen (Latijn vita = leven) zijn dus levensnoodzakelijk!

 

Het metabolisme (of de stofwisseling = de aanmaak en afbraak van stoffen) wordt in bepaalde periodes nog opgedreven, wat vogels nog gevoeliger maakt voor vitaminetekorten. Tijdens de kweek bijvoorbeeld, wordt er heel wat gevraagd van het vogellichaam! De pop legt bijna haar gewicht in eieren en moet daarna in een stressvolle situatie, na lang broeden, de jongen grootbrengen. En dit soms tot driemaal per seizoen! Dit vergt heel wat van de vogel. Daarom is het noodzakelijk om naast belangrijke bouwstenen zoals aminozuren, ook extra vitaminen toe te dienen. Niet alleen voor een goede bevruchting en een voorspoedige vorming van het ei, maar ook voor de groei van de jongen is dit belangrijk!

Tijdens de rui komt de vogel in een periode van vernieuwing: voor de opbouw van zijn veren draait het metabolisme op volle toeren. Naast vitaminen heeft de vogel voor deze vederopbouw ook bepaalde zwavelhoudende aminozuren nodig die in onvoldoende mate in de gewone voeding aanwezig zijn. Een andere uitputtende factor voor de vogel is stress: door een vermindering van zijn weerstand wordt de vogel gemakkelijker vatbaar voor infecties. Een tekort aan vitaminen verergert deze toestand nog zodat de vogel uiteindelijk ziek wordt. Om aan al deze situaties het hoofd te bieden is het dus van essentieel belang om regelmatig vitaminen en andere essentiële bouwstenen aan het voeder toe te voegen.

 

Zoals uit het voorgaande blijkt, is de behoefte aan bepaalde vitaminen en aminozuren verschillend naargelang van de fysiologische toestand van de vogels. Om in broedstemming te komen bijvoorbeeld hebben vogels een hogere vitamine E aanvoer nodig, terwijl tijdens de rui de zwavelhoudende aminozuren en biotine belangrijker zijn.Vogelhandel Barbe Buyst verdeeld vitaminen van